Stomatologia – kilka informacji

Mocny i przeszywający ból przy kontakcie z zimnym lub gorącym posiłkiem, ustający po ustabilizowaniu temperatury w jamie ustnej. Jeżeli wystąpią takie objawy, to w większości przypadków będzie to nadwrażliwość zębów. Podchodząc do zjawiska naukowo, jest to osłabienie i wyniszczenie szkliwa. Szkliwo jest zewnętrzną warstwą zęba, odpowiada za ochronę jego bardziej wrażliwych części, takich jak zębina i miazga zębowa. Kiedy w szkliwie pojawiają się ubytki, wszystkie bodźce docierają do wnętrza zęba i tak powstaje ból. Nie należy go ignorować. Najlepszym rozwiązaniem jest jak najszybsze udanie się do lekarza. Przykładowo w Bydgoszczy, co kilka ulic można zobaczyć tabliczki stomatolog Bydgoszcz i dentysta Bydgoszcz. Większość dobrych bydgoskich gabinetów dentystycznych dysponuje odpowiednim sprzętem i wykwalifikowaną kadrą, aby przeprowadzić zabieg mineralizacji szkliwa.

Zabieg ten jest bezbolesny, a zaraz po jego zakończeniu wyczuwalne są efekty. Żeby jednak kolejna wizyta u stomatologa była jedynie wizytą kontrolną, a nie ponownym zabiegiem, warto zadbać o higienę jamy ustnej. To właśnie nagromadzenie płytki nazębnej powoduje rozwój bakterii, cofnięcie się dziąseł i odsłonięcie wrażliwych części zęba. Aby tego uniknąć należy regularnie poddawać się zabiegowi usuwania płytki nazębnej. Polerowanie i lakierowanie zębów również nie zaszkodzi. Również zbyt nadmierne dbanie o higienie może spowodować problemy. W przypadku zbyt silnego szczotkowania zębów, szkliwo zostaje po prostu starte z zęba. Można to poznać po charakterystycznych odkształceniach szczoteczki. Warto też raz na 90 dni wymienić szczoteczkę. Należy też dbać o to co się je. Kwaśne owoce i soki zmieniają pH w ustach i osłabiają szkliwo. Dlatego po zjedzeniu soczystej pomarańczy warto przepłukać usta wodą. Aby uniknąć problemów, lepiej pić soki cytrusowe przez słomkę. Wiele strat może też przynieść zbyt szybkie umycie zębów. Po kwaśnym posiłku powinno to nastąpić najszybciej za pół godziny. Nie tylko kwaśne produkty są niebezpieczne dla zębów. Również tak zwane złe węglowodany (ciasta, słone jedzenie, jasne pieczywo, makaron) mogą powodować uszkodzenia szkliwa. Zwłaszcza połączenie powyższych produktów z kwaśnymi sokami jest zabójcze dla naszego szkliwa. Dobre nawyki to nie wszystko. Systematycznie należy przystępować do badań stomatologicznych, aby uniknąć innych problemów.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>